Om Egen Design

Jag skapar mitt hantverk från vad jag känner, olika intryck och inspiration med hjälp av mina händer. Med mitt hantverk vill jag ge dig en känsla när du ser och använder det jag skapat. Allt jag gör ska kunna användas om och om igen och så småningom blir det handgjorda fint slitet. 

Min keramik gör jag av vit eller röd stengodslera, glasyren är oftast vit men ibland får jag lust med andra färger. Jag använder också keramikdekaler av alla möjliga motiv som dekoration. All keramik  tål att användas ofta, de tål också micro och diskmaskin. 

Det är en lång process att skapa en vacker mugg från en klump lera. Först ska klumpen knådas, sedan kavlas och formas till mugg. Därefter ska muggen torka och putsas innan skröjbränning i nästan ett dygn, i en temparatur på ca 900 grader. Sista steget är glasering och glasyrbränning i ytterligare ett dygn i ca 1200 grader. Nu är muggen färdig att användas men ibland gör jag ett tredje steg när jag dekorerar med keramikdekaler, då ska muggen brännas en tredje gång i ca 800 grader. 


Några få keramikkurser har jag gått för att lära mig grunderna men annars har jag lärt mig allt själv.  Övrigt hantverk har jag fått mycket hjälp med från min min mamma som var riktigt hantverkskunnig. Jag och mamma deltog på många marknader tillsammans, något som jag saknar enormt då hon nu är i himmelen och stickar sockar till alla änglar. 

Fantasin skapar mina drömmar, vad skapar DINA? Pia Svensson.